anmeldelse

“Den nye dreng” af Tracy Chevalier

Den nye dreng af Tracy Chevalier, 2017. En del af Hogarth Shakespare Series. Anmeldereksemplar fra Modtryk. Antal stjerner: 5/5

IMG_6907

Alt bliver vendt på hovedet i skolegården, da den nye dreng, diplotmatsønnen Osei Kokote (også kaldet O), træder ind i skolegården. O er nemlig fra Ghana og han er den eneste sorte dreng på skolen. Den første, der lægger mærke til O, er den jævnaldrende pige Dee, som med det samme er betaget af den nye dreng. Og O lægger også mærke til Dee med det samme.

Han har prøvet det her mange gange før. Men ikke at møde en som Dee. Han kan mærke hendes tilstedeværelse med det samme.

O får dog langt fra den positiv modtagelse af de andre elever og heller ikke lærerne er ret positive over, at der starter en sort dreng på skolen. O er ved at være vant til at skifte skole og være den nye dreng, da han har skiftet skole to gange før på seks år. Eneste forskel er, at på de andre skoler har der altid været elever med andre hudfarver også, men for første gang er O den eneste ikke-hvide elev.

“Synes du at vi skulle – ja altså, sige noget til eleverne om ham? Om – ja, jeg ved ikke – om det, at han er anerledes? For at anspore dem til at tage pænt imod ham? Mr. Brabant fnyste. “Ikke noget med fløjlshandsker, Diane.”

Allerede før skoledagen er startet bliver der snakket om O i krogene. Ingen ved hvad de skal stille op med en ny dreng, som ikke passer ind i det perfekte billede på skolen. Heldigvis for O er Dee betaget af ham fra starten og hun tager godt imod ham og gør hvad hun kan for at få ham til at føle sig velkommen.

O har sin søsters gamle lyserøde penalhus med store røde jordbær på med i skole og da han allerede finder det svært nok at blive accepteret, har han ikke den store lyst til at lægge penalhuset op på sit bord. Dee opdager Os penalhus og tilbyder at bytte sit eget Nuser penalhus. Allerede i første frikvarter rygtes det, at Dee har scoret den nye dreng.

Som tidligere nævnt er de andre elever ikke begejstrede for den nye elev og det varer ikke længe før den jævnaldrende dreng, Ian, sætter sig for at gøre livet surt for O, så han ikke kommer til at føle sig det mindste velkommen. Ian regner hurtigt ud at den bedste måde at skade O på er ved at komme imellem ham og Dee. Han allierer sig med Dees veninde Mimi og får også blandet deres andre venner Casper og Blanca ind i det hele.

IMG_6903Ians plan går ud på at få O til at tro, at der foregår noget mellem Dee og Casper og beder derfor Mimi om at skaffe noget, som Dee har fået af Casper. Dee taber ved et uheld penalhuset, som hun har fået af O. Mimi finder penalhuset og overdrager det til Ian, som mener, at det også sagtens kan bruges. Derefter sørger Ian for at give Blanca penalhuset under påskud om, at penalhuset er fra Casper, som hun er lun på. Da O først overværer, at Dee giver Casper et jordbær, som hun har været hjemme og hente og dernæst ser at Blanca nu er i besiddelse af jordbær-penalhuset, som hun siger, at hun har fået af Casper, går O udfr,a at Dee må have givet det til Casper, som så har givet det videre.

O konfronterer Dee med det hele og hun benægter det hele for der er ikke noget om sagen. O tror dog ikke på Dee og det hele ender ud i et meget stort skænderi alle børnene imellem til sidst.

“Du ved godt, hvad det skyldes,” svarede mr. Brabant mørkt. “Denne skole er ikke parat til en sort dreng.”

————–

Othello er et af mine absolutte yndlings stykker af Shakespare. Jeg havde derfor ret store forventninger til Den nye dreng og jeg blev helt sikkert ikke skuffet.

Jeg sad flere gange med tårer i øjenene over, hvor ondskabsfulde børn kan være overfor hinanden, men mest af alt fik jeg tårer i øjnene ved tanken om, at grunden til at børnene har sådan et syn på sorte, tydeligvis må være, at det er den samme indstilling de voksne i deres liv har til sorte. Hvordan skal børn ellers vide, hvordan man skal behandle folk med en anden hudfarve, hvis det eneste de hører er voksne tale dårligt om sorte?

Derfor synes jeg også det var dejligt forfriskende at Dee med det samme så bort fra Os hudfarve og faldt for alt andet ved ham. Så er det bare ærgerligt, at hendes venner ikke kunne unde hende at være glad og absolut skulle spolere det hele for hende og O. Bare fordi O er en smule anerledes og det må man ikke være sådan et sted.

IMG_6906Den nye dreng er en yderst velskrevet og tankevækkende historie om venskab og ung kærlighed og ikke mindst om, hvor galt det kan gå, når man stoler på og lader sig påvirke af de forkerte folk.

 

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s