anmeldelse

“Hjemmet” af Mats Strandberg

Hjemmet af Mats Strandberg, 2017. Først udgivet som Hemmet i 2017. Anmeldereksemplar fra Modtryk. Antal stjerner: 4/5

IMG_6961

Joel er efter 20 års fravær tilbage i den lille by, hvor han er vokset op. Hans aldrene demente mor Monika skal flytte hen på demensplejehjemmet Fyreskyggen, så Joel er tilbage for at hjælpe med at pakke hendes ting samt sørge for, at flytningen bliver så smertefri som mulig.

Fyrreskyggen er et sted, hvor døden altid er nærværende. Dette er sidste stop. Det som alle ved, men som ingen taler om, er at der sjældent bliver bliver truffet livsforlængende foranstaltninger her.

På Fyrreskyggen arbejder Nina, som Joel ikke har set siden han forlod byen for 20 år siden og de har begge mange uafsluttede følelser i klemme. Nina er derfor meget nervøs, da hun finder ud af, at det er Joels mor, der er den nye beboer og hun gør sit bedste for ikke at rende på Joel foreløbigt, men før eller siden kan hun ikke undgå ham længere.

Monika har fra starten meget svært ved at acceptere, at hun nu skal bo på Fyrreskyggen. For hvordan skal hendes mand dog finde hende der? Han ved jo ikke at hun er flyttet derhen.

“Du forstår det ikke,” siger Monika. “Ingen forstår det. Alt er så underligt hele tiden, og der er ingen, som hører efter.”

Allerede kort tid efter Monika er flyttet ind, begynder der at ske mærkelige ting. Både med hende, men også med de andre beboer på plejehjemmet. Og det varer heller ikke længe før Monika fortæller Joel, at hans far har fundet hende nu, så alt skal nok blive godt. Men er det nu også Joels far?

IMG_6965

Monika får det hurtigt værre og værre samtidig med, at hun begynder at se ting, som ikke er der og hun begynder at snakke om ting, som hun ikke burde vide noget om. En nat bliver hun fundet siddende på gulvet med siden af sin seng, hvor hun sidder og hamrer armen op i bunden af sengen og armen er tydeligvis brækket. Det virker som om noget overnaturligt har taget bolig i hendes krop. Og sådan er det også med mange af de andre beboere.

“Det var for hendes eget bedste,” siger hun. “Det forstår du vel?” “Nej det gør jeg faktisk ikke.” “Hun prøvede at modstå en af Herrens udsendte.”

Nina og Joel forstår hurtigt, at der er noget langt værre på færde end kun demensen og de sætter sig for at sætte en stopper for hvad end det er, der besætter beboerne på hjemmet.

———
Jeg stiftede første gang bekendskab med Hjemmet til forlagsaften på det lokale bibliotek, hvor vi så bogtraileren og jeg var med det samme nysgerrig efter at læse bogen, men jeg vidste på den anden side ikke helt, om jeg turde, for jeg syntes, at bogtraileren var lidt uhyggelig. Jeg er dog rigtig glad for, at jeg gav bogen en chance, for den var ikke så uhyggelig, som jeg havde forventet, men stadig nok til at jeg flere gange sad med kuldegysninger ned ad armene og jeg havde også mareridt natten efter jeg læste bogen.

Jeg er vild med Joel som karakter. Han er den uperfekte søn, som vil gøre alt, hvad der står i hans magt, for at hjælpe sin mor, samtidig med, at han har sine egne ting, at bøvle med. Jeg håbede hele vejen igennem bogen, at Joel og Nina ville få chancen for at snakke om, hvad der skete for 20 år siden, så de begge kunne komme videre.

Min første tanke, da jeg havde vendt den sidste side i bogen, var, at jeg er rigtig glad for, at jeg ikke arbejder på et plejehjem, for jeg tror ikke, at jeg ville kunne klare en nattevagt sådan et sted efter at have læst Hjemmet. 

Hjemmet er en rigtig velskrevet gyser, som godt kan få de små nakkehår til at rejse sig og som sidder fast i ens tanker i et godt stykke tid efter man har læst den.

IMG_6963

Reklamer

2 kommentarer til ““Hjemmet” af Mats Strandberg

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s