anmeldelse

“Jeg slukker nu – få et sundt forhold til din telefon” af Catherine Price

Jeg slukker nu – få et sundt forhold til din telefon af Catherine Price, 2018. Anmeldereksemplar fra Don Max. Antal stjerner: 4/5

DSC00991

Da jeg første gang hørte om Jeg slukker nu, vidste jeg med det samme, at det var præcis den bog, jeg havde brug for. Ofte skal jeg bare “lige” tjekke noget på min telefon og før jeg ved af det, er der gået en time og jeg sidder og ser de mærkeligste videoer på YouTube, som jeg ikke har den fjerneste anelse om, hvordan jeg er endt med at se.

Lad os få en ting på det rene fra begyndelsen: Formålet med denne bog er ikke, at du skal kyle din smartphone ud af vinduet.

Det handler ikke om, at man ikke må bruge sin telefon overhovedet. Det handler om, at man skal bruge telefonen til de vigtigste ting og derefter sørge for også at få en pause væk fra den, for når opmærksomheden rammer skærmen, så mister man opmærksomheden på alt, det der foregår omkring en. Så samtidig med, at man ikke går glip af det der foregår online, så kan man ende med at gå glip af, det der foregår lige for næsen af en.

Ved at “slå op” med din telefon, giver du dig selv muligheden for at stoppe op og tænke efter.

I bogen gennemgåes det hvordan mobiltelefonen er skabt til at gøre os afhængige af den. Lyset i skærmen gør hjernen vågen, notifikationer sendes på bestemte tidspunkter for at fange ens opmærksomhed og likes sendes i bølger, så man får så mange af gangen som muligt, så man opnår større tilfredsstillelse, når folk synes godt om de ting, som man poster.

Afhængigheden af smartphones bunder i FOMO – Fear Of Missing Out – hvor man hele tiden føler en trang til at kigge på sin telefon, så man ikke går glip af noget, men vi burde i langt højere grad fokusere på JOMO – Joy Of Missing Out – for går man glip af ting på de sociale medier, så er det fordi man har alt for travlt i den virkelige verden.

Jeg kan ikke huske, hvornår jeg fik min første smartphone, men jeg husker tydeligt, hvordan det var pludselig at kunne tjekke ting online, selvom man ikke var hjemme og i takt med at der kom flere og flere sociale medier til, er jeg ikke blevet mindre glad for og ikke mindst afhængig af min smartphone.

Jeg grinte flere gange højlydt, imens jeg læste Jeg slukker nu, fordi jeg tydeligt kunne genkende mig selv i de scenarier som Cathrine Price beskriver.

Inden længe gjorde vi alt sammen: gik ture, spiste frokost med vennerne, rejste på ferier. Til at begynde med virkede det underligt, at du ville med mig på toilettet, men i dag er det bare endnu et førhen privat øjeblik, vi to kan dele.

Som tidligere nævnt var jeg ikke det mindste i tvivl om, at jeg godt kunne trænge til at blive mindre afhængig af min telefon. Derfor var jeg meget glad for at finde ud af, at bogen også indeholder en 30 dages detox, hvor man med små øvelser/udfordringer hver dag arbejder sig hen imod en mindre mobilafhængig hverdag.

DSC00992

Politikens Forlag har udfordret min veninde Sofie og jeg til at gennemføre den 30 dages detox og den udfordring har vi taget imod, så i morgen (mandag d. 11/6) begynder vores rejse mod et mindre mobilafhængigt liv. Jeg har oprettet et separat blogindlæg, hvor vi vil opdatere vores fremskridt og dele vores tanker løbende.

Jeg glæder mig ihvertfald meget til at afprøve detoxen og jeg vil anbefale alle at prøve den, hvis de, ligesom mig, føler, at mobilen tager alt for meget af ens tid. Jeg vil ihvertfald hellere bruge tiden på at læse bøger eller ses med venner end at sidde og stirre på en skærm.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s